Σχεδιάζουμε τον νέο χάρτη της παραγωγικής Ελλάδας

Το Cantina γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο με την υπόσχεση να αποτελέσει μια ολιστική πλατφόρμα περιεχομένου που θα δημιουργήσει το δικό της, ξεχωριστό αποτύπωμα στον χώρο της γαστρονομίας, δίνοντας φωνή σε όλο το οικοσύστημα που κινείται πέριξ της τροφής.

Μετά το έντυπο
Cantina magazine και την ψηφιακή του εκδοχή cantina.protothema.gr, τη σκυτάλη πήρε το Cantina Academy, ένας νέος θεσμός εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Σε μια εποχή που η πρωτογενής παραγωγή, η διαχείριση των πρώτων υλών και η εμπειρία του φαγητού βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, δημιουργούμε έναν καινοτόμο πυρήνα γνώσης.

Μετά την επιτυχία του 1ου Cantina Academy στη Λάρισα, ο επόμενος σταθμός είναι η καρδιά της παραγωγικής Αττικής, εκεί όπου η γη ακόμα καλλιεργείται και τρέφει καθημερινά την πρωτεύουσα.

Τι είναι, όμως, το Cantina Academy;

Το Cantina Academy είναι ένας θεσμός, που λειτουργεί ως πλατφόρμα διαλόγου για την αγροδιατροφή, τη γαστρονομία, τη γη και την πολιτική της τροφής.

Κάθε εκδήλωση αποτελεί μια σύνθεση από ομιλίες, πάνελ και workshops, που εστιάζουν στη διατροφική και αγροτική κουλτούρα του κάθε τόπου.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές του Cantina Academy είναι Έλληνες και ξένοι ειδικοί, καταξιωμένοι στον τομέα τους, που μοιράζονται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα case-studies που κάνουν τη διαφορά σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Το όραμα του Cantina Academy

Η σημασία της διατροφής για την ανθρώπινη υγεία, η αυξανόμενη ανάγκη για παραγωγή ποιοτικών πρώτων υλών, η κλιματική αλλαγή και η ραγδαία άνθηση του τουρισμού δημιουργούν ένα μείγμα που απαιτεί άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις, κατευθύνσεις και στρατηγικές που θα διαμορφώσουν ένα βιώσιμο μέλλον με απώτερο στόχο την αλλαγή του παραγωγικού χάρτη της Ελλάδας.

Αποστολή του Cantina Academy είναι να δώσει τη δυνατότητα σε τοπικούς φορείς, παραγωγούς και εταιρείες να προχωρήσουν σε θετικές αλλαγές, βασιζόμενοι σε ειδικές γνώσεις, πρακτικά εργαλεία και έμπνευση από κορυφαίους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, σεφ και παραγωγούς του κλάδου.

2o Cantina Academy στην Αττική:
Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής


Η Αθήνα αποτελεί την τοποθεσία για τη διοργάνωση του
2ου Cantina Academy.

Γιατί στην Αττική;

- Γιατί είναι ο βασικός προμηθευτής φρούτων και λαχανικών της πρωτεύουσας
- Γιατί η τοποθεσία διευκολύνει τη σύνδεση μεταξύ των καταναλωτών και τοπικών τροφίμων
- Γιατί αποτελεί case study αγροτικής ανθεκτικότητας

Τι συζητάμε;

― Τον νέο παραγωγικό χάρτη της Αττικής.
― Την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής.
― Τη σύνδεση γης, γεύσης, πολιτισμού.
― Την καινοτομία και τις εφαρμογές της.
― Την αγροδιατροφή ως πολιτική ανάπτυξης.
― Τις προκλήσεις και την πρόληψη καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι ομιλητές

Πολιτικοί, επιστήμονες, παραγωγοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων, μάγειρες, εστιάτορες, εκπρόσωποι τραπεζών, εταιρειών ενέργειας κ.λπ. Παράλληλα, θα προσκληθούν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνών οργανισμών και εμβληματικών εταιρειών που θα αναπτύξουν θέσεις, πρακτικές και case-studies.

Κωστής Χατζηδάκης

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, βουλευτής Βόρειου Τομέα Β' Αθηνών και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης το 1965 και είναι δικηγόρος. Έχει διατελέσει ευρωβουλευτής από το 1994 έως το 2007. Από το 2007 μέχρι σήμερα είναι βουλευτής (2007-2019 βουλευτής στη Β' Αθηνών και 2019 έως σήμερα βουλευτής στο Βόρειο Τομέα της Β' Αθηνών). Έχει υπηρετήσει ως υπουργός στα ακόλουθα υπουργεία: Μεταφορών και Επικοινωνιών (2007-2009), Ανάπτυξης (2009), Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (2012-2013), Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (2013-2014), Περιβάλλοντος και Ενέργειας (2019-2021) και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (2021-2023).

Κυριάκος Πιερρακάκης

Yπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και βουλευτής ΝΔ Α' Αθηνών. Είναι πολιτικός επιστήμονας και πληροφορικός. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Harvard Kennedy School (Μάστερ στη Δημόσια Πολιτική) και στο Πανεπιστήμιο MIT (M.Sc. στην Τεχνολογική Πολιτική). Είναι επίσης απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων. Από το 2019 μέχρι το 2023, ως Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Πιερρακάκης εισήγαγε μεταρρυθμίσεις που αναβάθμισαν τις σχέσεις κράτους-πολίτη. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, δημιουργήθηκε το gov.gr, η ηλεκτρονική πύλη του Δημοσίου, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 1.500 νέες ψηφιακές υπηρεσίες – όπως το Gov.gr Wallet και το βραβευμένο My Health app. Επίσης, ορίστηκε Πρόεδρος της Συνόδου του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ το 2021 και το 2024. Από το 2023 μέχρι το 2025, ως Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ηγήθηκε της υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ενισχύει τη θωράκιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων, προάγει τη διεθνοποίησή τους και ορίζει σαφές πλαίσιο λειτουργίας για τα μη κρατικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Τα σχολεία εισέρχονται δυναμικά στην ψηφιακή εποχή, με το Ψηφιακό Σχολείο και το Ψηφιακό Φροντιστήριο να παρέχουν δωρεάν ενισχυτική εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Παράλληλα, η πλατφόρμα stop–bullying.gov.gr για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα αυστηρότερα παιδαγωγικά μέτρα και οι «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» αποτύπωσαν την ακλόνητη δέσμευση του Υπουργείου για πιο ασφαλή σχολεία. Ο κ. Πιερρακάκης γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά.

Κώστας Τσιάρας

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Ο Κώστας Τσιάρας είναι Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μετεκπαίδευση στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε πανεπιστημιακά κέντρα της Σουηδίας. Εκλέγεται διαρκώς Βουλευτής Καρδίτσας με τη Νέα Δημοκρατία από το 2004 έως σήμερα. Τον Ιούλιο του 2012 ανέλαβε Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Τον Ιανουάριο του 2016 εκλέχθηκε ομόφωνα Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Το 2019 ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το 2023 ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Τον Ιούνιο του 2024 τοποθετήθηκε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχει αναπτύξει σταθερή και ενεργή κοινοβουλευτική δράση με έμφαση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δικαιοσύνης και αγροτικής ανάπτυξης. Είναι παντρεμένος με τη Μοριακή Βιολόγο Αγγελική Στεργιούλη και έχουν ένα γιο και δύο κόρες.

Νίκος Χαρδαλιάς

Περιφερειάρχης Αττικής

Γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1968 στον Βύρωνα και κατάγεται από τη Γρανίτσα Ευρυτανίας. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του KENT της Αγγλίας και ειδικεύτηκε σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία (1996- 1998). Διατέλεσε Δήμαρχος Βύρωνα για 3 τετραετίες (2003-2014), Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού - ΣΠΑΥ (2003-2014), καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας - ΚΕΔΕ (2006-2012), Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (2014-2016) και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής (2014-2019). Διετέλεσε επίσης, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας από την 19η Ιουλίου 2019 έως την 16η Μαρτίου 2020, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων από την 17η Μαρτίου 2020 έως την 30η Αυγούστου 2021 και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας από την 31η Αυγούστου 2021 έως και την 25η Μαΐου 2023. Την 27η Ιουνίου 2023 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας έως και την 28η Αυγούστου 2023. Την 8η Οκτωβρίου 2023 εκλέχθηκε Περιφερειάρχης Αττικής. Είναι παντρεμένος με την κυρία Παναγιώτα Παναγιωτοπούλου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ Αθηνών) και έχει δύο κόρες, την Ιωάννα και τη Δήμητρα. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Άννα Διαμαντοπούλου

Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ – πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός

Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενός ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας και πολιτικής, με έδρα την Αθήνα. Η Άννα Διαμαντοπούλου υπηρέτησε ως Ευρωπαία Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και τις Ίσες Ευκαιρίες, και είχε πολλά σημαντικά χαρτοφυλάκια ως Υπουργός στην ελληνική κυβέρνηση. Διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας και Δια Βίου Μάθησης. Υπήρξε επίσης η υποψήφια της Ελλάδας για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ. Η κα Διαμαντοπούλου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του think tank Friends of Europe με έδρα τις Βρυξέλλες, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Σπουδών (FEPS), μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος BRENTHURST με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ και μέλος του ΔΣ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Συμμετέχει επίσης στην εταιρεία FTSE 100 του Παγκόσμιου Συμβουλευτικού Συμβουλίου της KEKST CNC, μιας παγκόσμιας εταιρείας στρατηγικών επικοινωνιών, μέλος του Publicis Groupe.

Σπύρος Κίντζιος

Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Καθηγητής Βιοτεχνολογίας

Ο Σπύρος Κίντζιος είναι Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (ΑΓΣΑ) με βαθμό Άριστα και συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ. Έλαβε το διδακτορικό του από το Πολυτεχνείο του Μονάχου. Διαθέτει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στη Βιοτεχνολογία, με εξειδίκευση στην Κυτταρική Τεχνολογία, τη Βιοαισθητήρωση και την Κυτταρική Βιολογία. Έχει συγγράψει ή συν-συγγράψει περισσότερες από 150 ερευνητικές δημοσιεύσεις, 20 κεφάλαια σε διεθνή βιβλία και πλήθος παρουσιάσεων σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Ανήκει στο κορυφαίο 2% των ερευνητών παγκοσμίως στο αντικείμενό του. Είναι κάτοχος έξι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων της μεθόδου BERA και της τεχνολογίας MIME, οι οποίες έχουν διακριθεί διεθνώς. Έχει επιβλέψει 180 πτυχιακές, 17 μεταπτυχιακές και 13 διδακτορικές διατριβές. Έχει λάβει πολυάριθμα επιστημονικά βραβεία και είναι κριτής σε πάνω από 30 επιστημονικά περιοδικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα (Ε.Ε., NSF, Austria, New Zealand). Έχει συμμετάσχει σε 35 εθνικά και διεθνή ερευνητικά έργα. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος Δ.Σ. οργανισμών όπως το Hellenic Biotechnology Cluster (HBio), ο οργανισμός EMBIO (Κύπρος), ο τεχνοβλαστός CeBTec, η Ελληνική Κοινωνία Νανοτεχνολογικών Εφαρμογών (ΕΛΕΝΕΠΥ), η Ελληνική Γεωργική Ακαδημία (ΕΓΑ), η ΕΛΛΕΤ και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).

Αντώνης Φιλιππής

Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

Ο Αντώνης Φιλιππής είναι οικονομολόγος με εξειδίκευση στην οικονομική πολιτική και ανάπτυξη, κατέχοντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα, είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ίδιου πανεπιστημίου, εστιάζοντας σε θέματα που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαχείριση του χρέους. Από τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του πορείας, συμμετείχε ενεργά στην οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας αγροτικών προϊόντων, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία στον πρωτογενή τομέα. Επιπλέον, εργάστηκε ως σύμβουλος διοίκησης σε αγροτικό συνεταιρισμό για δύο χρόνια, ενώ παράλληλα διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης σε έργα που αφορούσαν τη μελέτη και παρακολούθηση δημοσίων πολιτικών. Τον Οκτώβριο του 2024 ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), όπου δίνει έμφαση στην ενίσχυση της εκπαίδευσης των παραγωγών και στη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων μέσω αποτελεσματικών ελέγχων. Η πορεία του χαρακτηρίζεται από συνδυασμό ακαδημαϊκής κατάρτισης, πρακτικής εμπειρίας και διοικητικής ευθύνης στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ηλίας Τσαφαράς

Ερευνητής στον τομέα της τεχνολογίας θερμοκηπίων

Ο Ηλίας Τσαφαράς εργάζεται ως ερευνητής στον τομέα της τεχνολογίας θερμοκηπίων στο πανεπιστήμιο του Wageningen, στην Ολλανδία. Eίναι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Wageningen. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και εφαρμογή μοντέλων προσομοίωσης κλιματικών συνθηκών και ενεργειακών ροών σε κλειστά συστήματα καλλιέργειας. Η δουλειά του βρίσκει εφαρμογή στην ανάπτυξη και αξιολόγηση καινοτόμων τεχνικών και τεχνολογιών με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας συστημάτων παραγωγής αγροτικών προϊόντων σε ελεγχόμενες συνθήκες καλλιέργειας με έμφαση στην εξοικονόμηση και αποδοτική χρήση φυσικών πόρων (νερό, ενέργεια). Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα που αφορούν στον σχεδιασμό, τη λειτουργία και τη βελτιστοποίηση θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου κάτω από ποικίλες κλιματικές συνθήκες (μεσογειακό, τροπικό, ερημικό, εύκρατο κλίμα κα). Αποσπάσματα της δουλειάς του δημοσιεύονται σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάζονται σε διεθνή ακαδημαϊκά συνέδρια.

Dr Oded Sagee

Επιχειρηματίας

Ο Dr Oded Sagee είναι ιδρυτής και διαχειριστής πολλών νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της βιοτεχνολογίας και της υψηλής τεχνολογίας στη γεωργία:
- CapsiBreed ltd., όπου ασχολείται με την επιλεκτική αναπαραγωγή πιπεριάς ως πλατφόρμα για την παραγωγή υγειονομικών φυσικών μεταβολιτών.
- PlantExt ltd., όπου διενεργεί αξιολόγηση και αναγνώριση συγκεκριμένων εκχυλισμάτων από φυτά κάνναβης με δράση ενάντια σε φλεγμονώδη νοσήματα.
- BreedIt ltd., όπου αναπτύσσει τεχνολογία πληροφοριών για την αναπαραγωγή φυτών, με λογισμικό ως σύστημα υποστήριξης λήψης αποφάσεων.
- CannabiVar, όπου αναπτύσσει χημειο-μεταβολές κανναβής και μοριακούς δείκτες για καλύτερη αναπαραγωγή. Επιπλέον, είναι Chief Technology Officer (CTO) της Gaon Agro Industries Ltd., διαχειριστής του Aquaagrolab και ιδρυτής του Aquagro fund. Διαθέτει ευρύτατη εμπειρία στην επιστημονική ανάπτυξη και διαχείριση διαφόρων έργων έρευνας και ανάπτυξης. Ακόμη, είναι επιχειρηματίας διεθνών έργων στον τομέα της γεωργίας, με συμμετοχή σε εταιρεία παραγωγής σπόρων στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και σε εταιρεία σπόρων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχει υπηρετήσει ως διευθυντής τμήματος στο ARO, Volcani Center του Ισραήλ. Επίσης, έχει διατελέσει επικεφαλής διαφόρων επιτροπών και έργων έρευνας και ανάπτυξης, όπως της BARD και της κύριας επιτροπής αξιολόγησης του επιστημονικού προϋπολογισμού. Είναι αντιπρόεδρος και CTO της δημόσιας εταιρείας Phytech Ltd. και διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στην AminoLab ltd. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο με ειδίκευση (Cum Laude) και διδακτορικό στη φυσιολογία φυτών από το Hebrew University, καθώς και μεταδιδακτορική εμπειρία στο πανεπιστήμιο UCR των ΗΠΑ.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Διευθυντής ομίλου τροφίμων BESPOKE SGA HOLDINGS AE

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διευθύνει τον όμιλο τροφίμων BESPOKE SGA HOLDINGS AE τον οποίο ίδρυσε στις αρχές του 2022 εξαγοράζοντας τις εταιρίες ΝΙΚΑΣ, ΙΟΝ, ΑΜΒΡΟΣΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ. Ο Όμιλος απασχολεί 1.500 εργαζομένους. Ξεκίνησε το 1976 από την οικογενειακή εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Recor A.E. Το 1989 εξαγόρασε την CHIPITA όπου υλοποίησε την παγκοσμίως καινοτόμο ιδέα της παραγωγής τυποποιημένου κρουασάν. Το 2006, η CHIPITA συγχωνεύτηκε με τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ, Goody’s και Μπάρμπα Στάθης, δημιουργώντας τον όμιλο VIVARTIA. Το 2007 η VIVARTIA εξαγοράστηκε από την MIG ενώ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος παρέμεινε ως Διευθύνων Σύμβουλος. Το 2010 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, με τον όμιλο Olayan και άλλους Έλληνες επιχειρηματίες, εξαγόρασαν την CHIPITA, την οποία εξέλιξε σε μια από τις κορυφαίες εταιρίες παγκοσμίως στα bakery snacks. Η CHIPITA εξαγοράστηκε από την MONDELEZ το 2021, σε μία συμφωνία-σταθμό για την ελληνική αγορά τροφίμων. Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ. Εχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, Αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, της ΔΕΗ και του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Απόστολος Αποστολάκος

Διευθύνων Σύμβουλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας Α.Ε. (Ο.Κ.Α.Α.)

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1967. Είναι κάτοχος Διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Diploma in Business Studies) και Μεταπτυχιακού Τίτλου (MBA) από το Nottingham Trent University (Nottingham Business School). Διαθέτει περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της εμπορικής και επιχειρησιακής διοίκησης. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1988 στην ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε. / Όμιλος Π. Παντελιάδη. Από το 1991 έως το 2003 εργάστηκε στην ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε., όπου κατείχε ανώτερες θέσεις όπως Διευθυντής Πωλήσεων Λιανικής και Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων. Το 2003 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων και Εξαγωγών στην CRETA FARMS A.E., ενώ από το 2007 έως το 2018 υπηρέτησε σε ανώτατες διοικητικές θέσεις στην ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε., μεταξύ των οποίων: Γενικός Εμπορικός Διευθυντής, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής & Ανάπτυξης, και Σύμβουλος Διοίκησης. Την περίοδο 2018–2020 παρείχε υπηρεσίες ως Επιχειρηματικός Σύμβουλος σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες. Από τον Ιανουάριο του 2020 έως σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας Α.Ε. (Ο.Κ.Α.Α.), θυγατρικής εταιρείας του Υπερταμείου (Growthfund).

Γρηγόρης Αντωνιάδης

Αντιπρόεδρος ΣΕΒΤ – Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως Υπότροφος του Ιδρύματος Μποδοσάκη πήρε M.Sc. στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Leeds στην Αγγλία. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ΕΛΑΪΣ-Unilever το 1984 και στη διάρκεια των 34 ετών συνεργασίας με την εταιρεία ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διετέλεσε Marketing Manager ελαιόλαδου στην Unilever-Italy (1990-1993), Marketing Director και Business Unit Director για την κατηγορία των τροφίμων (1998-2003) στην Ελληνική εταιρία, Αντιπρόεδρος και Μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas επί 19 χρόνια(1998-2017), Διευθυντής Επικοινωνίας και Εξωτερικών Σχέσεων για τον Όμιλο Εταιρειών της Unilever στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη 2003-2018) και ad interim Head of Communication και Μέλος του Δ.Σ. της Unilever Ευρώπης στο Rotterdam (2007-2008). Συνεργάστηκε με τη διεθνή εταιρία Upfield (1998-2020) και το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο (Υπερταμείο - 2018-2019). Υπήρξε μέλος του ΔΣ και σύμβουλος διοίκησης της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (20216-2024). Σήμερα είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΛΑΙΣ-Unilever Hellas. Έχει επιδείξει σημαντική θεσμική δράση. Είναι Πρόεδρος του ΣΔΕ (Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος), Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων), Μέλος Δ.Σ. της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου και Πρόεδρος της Λέσχης Φίλων Ελαιόλαδου και Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ». Έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου), Μέλος Δ.Σ. του ΕΣΒΕΠ (Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων) και Μέλος Δ.Σ. του ΕΒΕΠ (Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς).

Γιώργος Χαντζηνικολάου

Πρόεδρος Δ.Σ. Πειραιώς

Ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου είναι Πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος, του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς και κατέχει επίσης τη θέση του Προέδρου Δ.Σ.του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς είναι και Μέλος Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Επίσης, ασκεί τα καθήκοντα του Πρόεδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Ο κ. Χαντζηνικολάου είχε επίσης εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για την χρονική περίοδο από 2019 έως 2021, φορέα εκπροσώπησης των ελληνικών και ξενών πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ο κ. Χαντζηνικολάου έλαβε διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο MBA. Είναι κάτοχος πτυχίου από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της σταδιοδρομίας του, κατείχε θέσεις υψηλής ευθύνης σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Ο κ. Χαντζηνικολάου εργάσθηκε ως Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στη Διεθνή Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων ISDA στο Λονδίνο (2011-2016), όπου διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της. Προηγουμένως, κατείχε υψηλές διοικητικές θέσεις, για περισσότερα από 25 χρόνια, στις αγορές παραγώγων και ομολογιακών τίτλων σε διάφορους διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς, όπως η Dresdner Kleinwort Benson, η Bank of America, Merrill Lynch και η UBS στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Ο κ. Χαντζηνικολάου ξεκίνησε την καριέρα του στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε θέσεις ευθύνης και στην Ελλάδα, έχοντας διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος στην ΤΒΑΝΚ και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Απόστολος Ταμβακάκης

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος – EOS Capital Partners

Ο Απόστολος Ταμβακάκης είναι ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της EOS Capital Partners Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε., διαχειρίστριας εταιρείας των private equity funds EOS Hellenic Renaissance Fund και EOS Hellenic Renaissance Fund II. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Οικονομετρία και τα Οικονομικά Μαθηματικά από πανεπιστήμιο του Καναδά. Έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και Ανεξάρτητος Μη Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς. Με σημαντική εμπειρία στον τραπεζικό και επιχειρηματικό τομέα, έχει διατελέσει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, ενώ ήταν υπεύθυνος για τη στρατηγική και την επιχειρηματική ανάπτυξη του Ομίλου Λάτση στη Γενεύη. Διετέλεσε επίσης Υποδιοικητής στην Εθνική Κτηματική Τράπεζα και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Έχει εργαστεί στην Mobil Oil Hellas, στην Τράπεζα Επενδύσεων και στην ABN-AMRO Bank ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διοικητικά συμβούλια και επιτροπές. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS, Ελληνικοί Χυμοί, καθώς και μέλος Δ.Σ. των EUROSEAS LTD, EURODRY LTD, ERGO Ασφαλιστική, ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε., EUROCATERING Α.Ε. και Σ. Μεντεκίδης Α.Ε.

Αλέξανδρος Κατσιώτης

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ

Ο Αλέξανδρος Κατσιώτης είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής και εμπορίου στην Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θράκης και συνέχισε με σπουδές Marketing στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο ICBS της Θεσσαλονίκης. Η επαγγελματική του πορεία ξεκίνησε το 1979 στην ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ, όπου με συνέπεια και αφοσίωση ανέλαβε το 1988 τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη και εδραίωση της εταιρείας στον χώρο της διανομής και των logistics. Σήμερα, κατέχει τη θέση του Προέδρου τόσο στην ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ όσο και στις εταιρείες ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ ΑΕ και G.S.B.G. AE, διαδραματίζοντας ηγετικό ρόλο στον κλάδο των υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας και εμπορίου. Η πολυετής εμπειρία του, η στρατηγική του σκέψη και η αφοσίωσή του στην καινοτομία έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση και την επιτυχία των εταιρειών που διοικεί, καθιστώντας τον έναν από τους πλέον καταξιωμένους επιχειρηματίες στον χώρο.

Αθανάσιος Μαύρος

Επικεφαλής Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων και Λιανεμπορίου Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ernst & Young

Ο Θάνος Μαύρος είναι Partner στην EY και Consumer & Health Leader για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι Οικονομολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (M.Sc.) στη Βιομηχανική Μηχανική από το Engineering School του New York University (ΗΠΑ), με εξειδίκευση σε θέματα στρατηγικής και βιομηχανικής οργάνωσης. Διαθέτει εμπειρία άνω των 36 ετών στον χώρο της στρατηγικής και της συμβουλευτικής διοίκησης, έχοντας ηγηθεί πολυεθνικών έργων μετασχηματισμού για μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Έχει δραστηριοποιηθεί σε δεκάδες αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως: Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Αρμενία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Λιθουανία, Ουκρανία και Τουρκία. Παράλληλα, έχει αναπτύξει σημαντική διεθνή εμπειρία, συμμετέχοντας σε αποστολές και έργα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Νιγηρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ντουμπάι. Το επαγγελματικό του αποτύπωμα περιλαμβάνει ηγετικές παρεμβάσεις στρατηγικού σχεδιασμού, οργανωτικής αναδιάρθρωσης, βελτιστοποίησης αλυσίδων αξίας και ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας σε ευρύ φάσμα τομέων, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιομηχανία τροφίμων, τον αγροδιατροφικό τομέα, την υγεία και το εμπόριο.

Δρ. Βασίλης Νικολόπουλος

CTO & Co-founder, Avokado

Ο Δρ Βασίλης Νικολόπουλος είναι CTO & Co-founder της τεχνολογικής startup, Avokado, μιας AI technology startup στον χώρο της ενέργειας. Είναι διδάκτωρ Μηχανικός του ΕΜΠ σε θέματα ενεργειακής Πληροφορικής και μαθηματικών αλγορίθμων, με 25ετή εμπειρία σε τομείς δημιουργίας νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και ιδρυτής της Intelen, μια από τις πιο επιτυχημένες scaleups ελληνικές εταιρίες στον χώρο της ενέργειας, που ασχολήθηκε με την ανάλυση ενεργειακών δεδομένων και την ψηφιακή αλληλεπίδραση του ανθρώπου με την κατανάλωση ενέργειας. Επικεντρώνεται στους τρόπους μετατροπής των καινοτόμων αποτελεσμάτων της έρευνας σε προϊόντα και υπηρεσίες, τρόπους εφαρμογής του ΑΙ στον χώρο της ενέργειας ενώ έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε παγκόσμιο επίπεδο σε τομείς καινοτομίας και νέων επιχειρηματικών ιδεών (ΟΟΣΑ, Silicon Valley, Βραβείο Κούρος, Cebit). Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται ένα βιβλίο για τα δίκτυα και πάνω από 50 δημοσιεύσεις και άρθρα για την ενέργεια, την καινοτομία και την τεχνολογία. Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ, τομέας Καινοτομία) το 2012, ενώ είναι επισκέπτης Λέκτορας στο ΕΜΠ, το ΑΠΘ και το ΔΠΘ (MBA). Αριστούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Dundee, με διευρυμένες σπουδές στο Imperial College, το London School of Economics, την γαλλική Ecole Polytechnique και διδακτορικό από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Επίσης, έχει παρακολουθήσει διάφορα μαθήματα στο HarvardX (Harvard University).

Δήμητρα Τσακίρη

Τεχνολόγος Γεωπόνος, Πρόεδρος Βιολογικών Αγορών Αττικής

Η Δήμητρα Τσακίρη είναι αγρότισσα πρώτης γενιάς και Πρόεδρος των Βιολογικών Αγορών Αττικής. Είναι απόφοιτος της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων του Μεσολογγίου και καλλιεργεί 80 στρέμματα γης πιστοποιημένα βιολογικά από την Bio Hellas. Από αυτά, τα 50 στρέμματα είναι ιδιόκτητα και βρίσκονται στο Κυβέρι Αργολίδας, σε μια περιοχή με πολύ χαμηλό υψόμετρο, παραθαλάσσια και αμφιθεατρική, απέναντι από το Ναύπλιο και κοντά στην πηγή του Ανάβαλου. Κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, η Δήμητρα αναλαμβάνει τον συντονισμό όλων των σταδίων, από τις αγροτικές εργασίες μέχρι την τυποποίηση των προϊόντων, η οποία γίνεται σε πιστοποιημένο βιολογικό εργαστήριο στα Βασιλικά Κορινθίας. Επιπλέον, διαχειρίζεται την πώληση των προϊόντων της στις βιολογικές αγορές και πραγματοποιεί κάποιες εξαγωγές. Η παρουσία της στις βιολογικές αγορές είναι συχνή, όπου την συναντάμε πίσω από τον πάγκο της, επικοινωνώντας απευθείας με τους καταναλωτές και προωθώντας την αξία της βιολογικής καλλιέργειας. Η αφοσίωσή της στην ποιότητα και την οικολογική καλλιέργεια την καθιστούν σημαντική προσωπικότητα στον χώρο της ελληνικής βιολογικής γεωργίας.

Άκης Πετρετζίκης

Σεφ & Επιχειρηματίας

Ο Άκης Πετρετζίκης είναι ένας από τους πιο αγαπητούς και επιδραστικούς σεφ στην Ελλάδα, με πορεία που εκτείνεται στη μαγειρική, την τηλεόραση, τις εκδόσεις, τα ψηφιακά μέσα και την επιχειρηματικότητα. Ξεκίνησε τη δημόσια παρουσία του το 2010, κερδίζοντας τον πρώτο κύκλο του ελληνικού MasterChef και από τότε συνεχίζει να εμπνέει με τη δημιουργικότητα, την αφοσίωση και τη σταθερότητα στις αξίες του. Έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό brand γύρω από τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία. Έχει παρουσιάσει δεκάδες επιτυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές, έχει κυκλοφορήσει best-selling βιβλία μαγειρικής και έχει το νο1 μαγειρικό site στην Ελλάδα. Με έμφαση στις δοκιμασμένες συνταγές, την εντοπιότητα και την απλότητα, ο Άκης έχει καταφέρει να μυήσει χιλιάδες ανθρώπους – από αρχάριους μέχρι έμπειρους – στη χαρά της καθημερινής μαγειρικής. Παράλληλα, δημιουργεί παιδικά βιβλία και εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από τη διατροφή. Με κάθε του δράση, επιβεβαιώνει ότι η μαγειρική μπορεί να είναι απλή, νόστιμη και γεμάτη νόημα.

Παναγιώτης Γιακαλής

Executive Chef The Margi Hotel

Ο Παναγιώτης Γιακαλής είναι ο executive chef του ξενοδοχείου The Margi από το 2012 και επικεφαλής για τα εστιατόρια Krabo και Akti, που ανήκουν στον ίδιο όμιλο. Το 2023, το εστιατόριο Patio του The Margi, υπό τη δική του καθοδήγηση, βραβεύτηκε με ένα αστέρι Michelin αλλά και με το πράσινο αστέρι βιωσιμότητας, αναγνωρίζοντας τόσο τη γαστρονομική του αξία όσο και τη δέσμευσή του στη βιωσιμότητα. Η κουζίνα του Γιακαλή χαρακτηρίζεται από την έμφαση στην εποχικότητα και τη χρήση φρέσκων, ποιοτικών υλικών, πολλά από τα οποία προέρχονται από το Margi Farm, ενισχύοντας τη φιλοσοφία του για αυθεντικές και βιώσιμες γεύσεις. Η επαγγελματική του ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από τη συνεργασία του με κορυφαίους σεφ, όπως ο Arnaud Bignon, τον οποίο θεωρεί μέντορά του. Η εμπειρία που απέκτησε δίπλα σε τόσο σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς γαστρονομίας αποτέλεσε το θεμέλιο για τη δημιουργία της δικής του γαστρονομικής υπογραφής, που συνδυάζει τεχνική αρτιότητα, σεβασμό στην πρώτη ύλη και δημιουργικότητα.

Τάσος Μάντης

Chef-Patron Soil Restaurant

Ο Τάσος Μαντής έχει αναγνωριστεί για το ταλέντο και τη δημιουργικότητά του, έχοντας εργαστεί σε κουζίνες εστιατορίων βραβευμένων με αστέρι Michelin, όπως το Hof Van Cleve στο Βέλγιο (3 αστέρια Michelin), το Geranium στην Κοπεγχάγη (3 αστέρια Michelin), το Frantzén στη Στοκχόλμη (3 αστέρια Michelin) και Fat Duck στο Ηνωμένο Βασίλειο (3 αστέρια Michelin). Αποκτώντας σημαντική εμπειρία σε διεθνές επίπεδο, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ηγήθηκε της ομάδας του βραβευμένου με 1 αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra στην Αθήνα, εξελίσσοντας διαρκώς τη μαγειρική του στην ελληνική δημιουργική κουζίνα και την παρουσίαση των πιάτων του. Τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτεί την αγάπη του για τη φύση καλλιεργώντας τον δικό του κήπο και πρωτοστατεί στην ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας μέσα από τη μαγειρική του προσέγγιση η οποία περιστρέφεται γύρω από τη βιωσιμότητα, τη βοτανολογία και τη farm-to-table φιλοσοφία. Από το 2021, είναι Chef Patron και συνιδιοκτήτης του Soil, το οποίο διακρίθηκε με αστέρι Michelin οκτώ μόλις μήνες από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Το εστιατόριο διατηρεί σταθερά το αστέρι Michelin, ενώ κάθε χρόνο διακρίνεται και με Michelin Green Star, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τη βιώσιμη γαστρονομία στην Ελλάδα.

Σάκης Τζανέτος

Executive Chef Grecotel Cape Sounio

Ο Σάκης Τζανέτος είναι Executive Chef με πολυετή εμπειρία στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα και επικεφαλής στον αντίστοιχο τομέα στον Όμιλο Grecotel. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει επιμεληθεί μενού για πολυτελή ξενοδοχεία και resorts σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της γαστρονομικής ταυτότητας κάθε προορισμού, όπως το Makedonia Palace, το King George, ενώ πλέον η βάση του είναι το Cape Sounio, a Grecotel Resort to Live. Έχει συνεργαστεί με τον Alain Ducasse και άλλους κορυφαίους σεφ, ενώ έχει εκπαιδεύσει νέους επαγγελματίες, μεταδίδοντας την τεχνογνωσία και το πάθος του. Η φιλοσοφία του επικεντρώνεται στη χρήση φρέσκων, εποχικών και τοπικών προϊόντων, αναδεικνύοντας την αυθεντικότητα και τον πλούτο της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης. Η δουλειά του βασίζεται στην ποιότητα και την παράδοση, ενώ συνεχίζει να εξελίσσει τις γνώσεις και τις τεχνικές του. Η προσήλωσή του στην υψηλή γαστρονομία τον έχει καταστήσει έναν σεβαστό επαγγελματία στον χώρο.

Ρωξάνη Μάτσα

Κτήμα Μάτσα

Η Ρωξάνη Μάτσα είναι απόγονος της οινικής οικογένειας Καμπά και κληρονόμος του κτήματος Μάτσα. Οι συνάδελφοί της οινοπαραγωγοί την αποκαλούν «Η κυρία της Μαλαγουζιάς». Το 2002 της απονεμήθηκε το βραβείο «Προσωπικότητα του Κρασιού της Χρονιάς 2001» από την Ένωση Ελλήνων Δημοσιογράφων Οίνου σε αναγνώριση του έργου της για τη διατήρηση και διάδοση της οινικής κουλτούρας. Η ζωή στο κτήμα της δίνει τη χαρά της καθημερινής φροντίδας του αμπελώνα, των κρασιών, και συμμετέχει ενεργά σε όλη την παραγωγή και τη διαδικασία της οινοποίησης βάζοντας την προσωπική της σφραγίδα.

Βασίλης Παπαγιαννάκος

Οινοποιείο Παπαγιαννάκος

Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος, γέννημα-θρέμμα του Αττικού αμπελώνα και συνεχιστής μιας μακράς οικογενειακής παράδοσης αμπελουργών και οινοποιών, ανέπτυξε από νωρίς βαθιά εκτίμηση για το terroir της περιοχής και τις μοναδικές δυνατότητες της ποικιλίας Σαββατιανό. Με πάθος, επιμονή και όραμα, αφιερώθηκε στην ανάδειξη της αμπελουργικής ταυτότητας της Αττικής, φέρνοντας στο προσκήνιο τη δυναμική αυτής της αυτόχθονης ποικιλίας. Αποτέλεσμα της πολύχρονης προσπάθειάς του είναι η καθιέρωση του Σαββατιανού ως μίας ποιοτικής, εκφραστικής ποικιλίας με διεθνές αποτύπωμα. Με πληθώρα βραβεύσεων σε παγκόσμιους διαγωνισμούς οίνου, δημοσιεύσεις στα εγκυρότερα διεθνή οινικά περιοδικά και εξαγωγική δραστηριότητα σε 16 χώρες, ο Βασίλης Παπαγιαννάκος βλέπει πλέον την προσπάθειά του να αποδίδει καρπούς. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, πρωτοστάτησε στο λανσάρισμα παλαιωμένων εσοδειών Σαββατιανού, ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο απέδειξε πως η ποικιλία αυτή έχει την ικανότητα να εξελίσσεται και να παλαιώνει εντυπωσιακά μέσα στο χρόνο. Πέρα από το Σαββατιανό, ο Βασίλης Παπαγιαννάκος οινοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία και Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο από ιδιόκτητα αμπέλια που φυτεύτηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στην Αττική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος: «Είναι η γη της Αττικής που έχει αυτή τη δυνατότητα. Όταν τα σταφύλια τρυγηθούν νωρίς και οινοποιηθούν σωστά, μπορούν να δώσουν κρασιά κομψά, αρωματικά και εξαιρετικά παλαιωμένα.» Ακαδημαϊκή Πορεία: Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο University of Strathclyde στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκτώντας πολύτιμη γνώση και διεθνή προοπτική που ενίσχυσαν τη μετέπειτα πορεία του στον χώρο του ποιοτικού ελληνικού οίνου.

Σταμάτης Μυλωνάς

Οινοποιείο Μυλωνά

Ο Σταμάτης Μυλωνάς είναι Χημικός-Οινολόγος και οινοποιός, γνωστός για το έργο του στο οικογενειακό Οινοποιείο Μυλωνά στην Κερατέα Αττικής. Εκπροσωπώντας την τρίτη γενιά της οικογένειας, ανέλαβε τα ηνία του οινοποιείου το 2000 και έκτοτε έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και αναγνώρισή του. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με εξειδίκευση στην Οινολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στο WSET (Wine & Spirit Education Trust) έως το επίπεδο 4 (Diploma in Wines) μέσω της σχολής WSPC στην Ελλάδα. Από το 2023, κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής, συμβάλλοντας ενεργά στην ενίσχυση της ταυτότητας και της δυναμικής των τοπικών κρασιών. Υπό την καθοδήγησή του, το Οινοποιείο Μυλωνά έχει εκσυγχρονιστεί τεχνολογικά και ποιοτικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τοπική ποικιλία Σαββατιανό, την οποία έχει αναδείξει σε νέο επίπεδο φήμης και ποιότητας. Η προσήλωσή του στην καινοτομία και τον σεβασμό στην παράδοση έχει καταστήσει το οινοποιείο σημείο αναφοράς στον ελληνικό αμπελώνα. Τα κρασιά του έχουν αποσπάσει πολυάριθμες διακρίσεις σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς (όπως οι Decanter World Wine Awards, International Wine Challenge, Texsom), επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του στην παραγωγή υψηλής ποιότητας οίνων.

Μαρία Μαλτέζου

Στροφιλιά

Η Μαρία Μαλτέζου είναι Διευθύντρια Marketing και Δημοσίων Σχέσεων της οινοπαραγωγικής εταιρείας Στροφιλιά ΑΕ, εκπροσωπώντας τη δεύτερη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984, είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε Οινολογία και Οινοχοΐα και από νεαρή ηλικία εντάχθηκε ενεργά στον κόσμο του ελληνικού κρασιού. Το 2009 εργάστηκε ως σύμβουλος ελληνικών κρασιών στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη για λογαριασμό Ελληνοαμερικανών εισαγωγέων, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία στην εξαγωγική προώθηση και το branding του ελληνικού αμπελώνα στο εξωτερικό. Η πορεία της, διάρκειας πλέον 20 ετών, περιλαμβάνει πλούσια δράση στους τομείς των πωλήσεων, του marketing, της εξωστρέφειας και της ενίσχυσης της εικόνας του ελληνικού κρασιού στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Σημαντική είναι η συμβολή της στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού, μέσα από γευσιγνωσίες, ξεναγήσεις και θεματικά προγράμματα στον επισκέψιμο χώρο του οινοποιείου στην Ανάβυσσο. Με συνέπεια, εξωστρέφεια και πάθος για το ελληνικό κρασί, υπηρετεί την παράδοση, αλλά και τη σύγχρονη προοπτική του κλάδου.

10:30

Έναρξη – Χαιρετισμοί

Συντονισμός: Νανά Δαρειώτη, Διευθύντρια Σύνταξης, Περιοδικό CANTINA

10:35

Νίκος Χαρδαλιάς, Περιφερειάρχης Αττικής

10:50

Η τροφή ως στρατηγικό κεφάλαιο

Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ελλάδας
Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒ – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών

Συντονιστής: Αντώνης Σρόιτερ, Δημοσιογράφος

11:20

Γευστικές Ανατροπές:
Γιατί ο καταναλωτής είναι ο νέος CEO
της διατροφικής αλυσίδας

Αθανάσιος Μαύρος,
Επικεφαλής τομέα Κατ/κών Προϊόντων & Λιανεμπορίου ΝA Ευρώπη, EΥ

11:30

Αγροτική πολιτική και ψηφιακή τεχνολογία

Απόστολος Ταμβακάκης, Πρόεδρος, EOS Capital Partners Fund
Άννα Διαμαντοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός, π.Ευρ. Επίτροπος Απασχόλησης

Συντονιστής: Μπάμπης Κούτρας, Διευθυντής Πρώτο Θέμα

12:00

Πόσο βιώσιμο είναι το αύριο της τροφής;

Άκης Πετρετζίκης, Chef & Επιχειρηματίας

12:15

Από τη φάρμα στο εστιατόριο

Τάσος Μαντής, Chef-Patron Soil Restaurant
Παναγιώτης Γιακαλής, Executive Chef The Margi Hotel
Σάκης Τζανέτος, Executive Chef Grecotel Cape Sounio

Συντονίστρια: Νανά Δαρειώτη, Διευθύντρια Σύνταξης Περιοδικό Cantina

12:45

AgrihighTech towards 2030

Dr Oded Sagee,
Founder of PlantExt, BreedIT, CapsiBreed

13:00

Διάλειμμα

13:45

Η αξία της αγροτικής παραγωγής στην εθνική οικονομία

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Γιώργος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος Δ.Σ. Πειραιώς

Συντονιστής: Μπάμπης Κούτρας, Διευθυντής Πρώτο Θέμα

14:15

Αποδοτικότητα και τεχνολογία αιχμής στα θερμοκήπια

Ηλίας Τσαφαράς, Ερευνητής σε τεχνολογίες θερμοκηπίων,
Wageningen University & Research

14:25

Η νέα αλυσίδα της τροφής στη μαζική κατανάλωση

Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Αντώνης Φιλιππής, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ
Γρηγόρης Αντωνιάδης, Αντιπρόεδρος ΣΕΒΤ – Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων
Αλέξανδρος Κατσιώτης, Πρόεδρος ΕΛΓΕΚΑ

Συντονιστής: Γιώργος Ευγενίδης, Δημοσιογράφος Πρώτο Θέμα

15:05

Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την αγορά

Σπύρος Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Απόστολος Αποστολάκος, Διευθύνων Σύμβουλος OKAA - Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας
Δήμητρα Τσακίρη, Τεχνολόγος Γεωπόνος, Πρόεδρος Βιολογικών Αγορών Αττικής

Συντονιστής: Στέλιος Μορφίδης, Δημοσιογράφος Πρώτο Θέμα

15:35

Εφαρμογή ΑΙ για τη διαχείριση
της ενέργειας στα σουπερμάρκετ

Βασίλης Νικολόπουλος, CTO Avokado METLEN

15:45

Η δυναμική των αττικών οίνων

Ρωξάνη Μάτσα, Κτήμα Μάτσα
Βασίλης Παπαγιαννάκος, Οινοποιείο Παπαγιαννάκος
Σταμάτης Μυλωνάς, Οινοποιείο Μυλωνά
Μαρία Μαλτέζου, Στροφιλιά

Συντονιστής: Γιάννης Καρακάσης MW – Great Greek Wines Founder

16:20

Λήξη Συνεδρίου