Σχεδιάζουμε τον νέο χάρτη της παραγωγικής Ελλάδας

Το Cantina γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο με την υπόσχεση να αποτελέσει μια ολιστική πλατφόρμα περιεχομένου που θα δημιουργήσει το δικό της, ξεχωριστό αποτύπωμα στον χώρο της γαστρονομίας, δίνοντας φωνή σε όλο το οικοσύστημα που κινείται πέριξ της τροφής.

Μετά το έντυπο Cantina magazine και την ψηφιακή του εκδοχή cantina.protothema.gr, έρχεται η σειρά του Cantina Academy, ενός νέου θεσμού εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Σε μια εποχή που η πρωτογενής παραγωγή, η διαχείριση των πρώτων υλών και η εμπειρία του φαγητού βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, δημιουργούμε έναν καινοτόμο πυρήνα γνώσης.

Το εναρκτήριο λάκτισμα δίνεται στις 30 Απριλίου, στη Λάρισα.

Τι είναι, όμως, το Cantina Academy;

Το Cantina Academy είναι μια σειρά από συνεδριακού τύπου εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιούνται στη διάρκεια του έτους σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Κάθε εκδήλωση αποτελεί μια σύνθεση από ομιλίες, πάνελ και workshops, που θα εστιάζουν στη διατροφική και αγροτική κουλτούρα του κάθε τόπου.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές του Cantina Academy είναι Έλληνες και ξένοι ειδικοί, καταξιωμένοι στον τομέα τους, που μοιράζονται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα case-studies που κάνουν τη διαφορά σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι στόχοι του Cantina Academy

• Να αναδείξει τη διαφορετικότητα κάθε τόπου και τη μοναδικότητα κάθε terroir.
• Να καταγράψει τη διατροφική παράδοση και τη μαγειρική ταυτότητα κάθε περιοχής.
• Να αναδείξει την πρωτογενή τοπική παραγωγή.
• Να εμπνεύσει τη νέα γενιά ώστε να δραστηριοποιηθεί στον αγροτικό τομέα και στη μεταποίηση των πρώτων υλών.

Το όραμα του Cantina Academy

Η σημασία της διατροφής για την ανθρώπινη υγεία, η αυξανόμενη ανάγκη για παραγωγή ποιοτικών πρώτων υλών, η κλιματική αλλαγή και η ραγδαία άνθηση του τουρισμού δημιουργούν ένα μείγμα που απαιτεί άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις, κατευθύνσεις και στρατηγικές που θα διαμορφώσουν ένα βιώσιμο μέλλον με απώτερο στόχο την αλλαγή του παραγωγικού χάρτη της Ελλάδας.

Αποστολή του Cantina Academy είναι να δώσει τη δυνατότητα σε τοπικούς φορείς, παραγωγούς και εταιρείες να προχωρήσουν σε θετικές αλλαγές, βασιζόμενοι σε ειδικές γνώσεις, πρακτικά εργαλεία και έμπνευση από κορυφαίους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, σεφ και παραγωγούς του κλάδου.

Το Cantina Academy θα βρεθεί στους τόπους όπου η Ελλάδα παράγει. Σταθερά δίπλα στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, με την πρόθεση να βοηθήσει στην εύρεση προσοδοφόρων λύσεων και στην εκπαίδευση των παραγωγών.

1o Cantina Academy στη Λάρισα:
Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής

Η Λάρισα αποτελεί την τοποθεσία για τη διοργάνωση του 1ου Cantina Academy, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής παραγωγής τροφίμων.

Τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι:

• Η ανάγκη χάραξης αγροδιατροφικής στρατηγικής.
• Η βιοποικιλότητα και η διαχείριση υδάτινων πόρων.
• Τα θερμοκήπια ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή.
• Η Θεσσαλία ως πρότυπο ανθεκτικής γεωργίας.
• Η γαστρονομία μέσα από την Εντοπιότητα και το branding.
• Οι προοπτικές ανάπτυξης της Κτηνοτροφίας.
• Οι Πολιτικές και οι Λύσεις για ένα βιώσιμο διατροφικό μέλλον.

Οι ομιλητές

Πολιτικοί, επιστήμονες, παραγωγοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων, μάγειρες, εστιάτορες, εκπρόσωποι τραπεζών, εταιρειών ενέργειας κ.λπ. Παράλληλα, θα προσκληθούν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνών οργανισμών και εμβληματικών εταιρειών που θα αναπτύξουν θέσεις, πρακτικές και case-studies.

Το Cantina μεταμορφώνεται και εξελίσσεται. Απαντά στα σύγχρονα ζητήματα των καιρών και εστιάζει στα θέματα που αφορούν το μέλλον της τροφής, άρα και το μέλλον της ίδιας της κοινωνίας μας.

Κωνσταντίνος Τσιάρας

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Βουλευτής Καρδίτσας

Ο Κωνσταντίνος Τσιάρας είναι Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μετεκπαίδευση στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε πανεπιστημιακά κέντρα της Σουηδίας. Εκλέγεται διαρκώς Βουλευτής Καρδίτσας με τη Νέα Δημοκρατία από το 2004 έως σήμερα. Τον Ιούλιο του 2012 ανέλαβε Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Τον Ιανουάριο του 2016 εκλέχθηκε ομόφωνα Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Το 2019 ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το 2023 ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Τον Ιούνιο του 2024 τοποθετήθηκε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχει αναπτύξει σταθερή και ενεργή κοινοβουλευτική δράση με έμφαση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δικαιοσύνης και αγροτικής ανάπτυξης. Είναι παντρεμένος με τη Μοριακή Βιολόγο Αγγελική Στεργιούλη και έχουν ένα γιο και δύο κόρες.

Χρήστος Κέλλας

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ο Χρήστος Κέλλας είναι ιατρός αναισθησιολόγος και πολιτικός. Γεννήθηκε το 1958 στην Καρδίτσα, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Αναισθησιολογία και Εντατική Ιατρική σε πανεπιστημιακές κλινικές στη Γερμανία (Μύνστερ και Κολωνία). Εργάστηκε ως αναισθησιολόγος στον ιδιωτικό τομέα και υπηρέτησε ως Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Λάρισας. Διετέλεσε μέλος και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις Πεζοναυτών. Από το 2012 εκλέγεται σταθερά Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Νομό Λάρισας. Έχει διατελέσει Τομεάρχης Υγείας, Αν. Τομεάρχης Παιδείας και Αν. Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από τον Ιούνιο του 2024 είναι Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κατά τη μακρά κοινοβουλευτική του διαδρομή έχει διατελέσει Πρόεδρος σε μόνιμες επιτροπές της Βουλής (Οδικής Ασφάλειας, Μορφωτικών Υποθέσεων), Μέλος επιτροπών για την Παραγωγή και το Εμπόριο, την Προστασία Περιβάλλοντος και το Σωφρονιστικό Σύστημα, καθώς και επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου. Στο παρελθόν υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση ως Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος κοινωνικών δομών, ενώ ήταν και εκπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλίας στην ΚΕΔΕ.

Δημήτρης Κουρέτας

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Διαθέτει πολυετή ερευνητική εμπειρία στους τομείς της αγροδιατροφής, της βιολειτουργικής διατροφής και της καινοτομίας στα τρόφιμα, με περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Αγροδιατροφής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση στρατηγικών για την αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας και την προώθηση της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Ως Περιφερειάρχης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των τοπικών παραγωγών και τη δημιουργία θεματικών διαδρομών που αναδεικνύουν τα ποιοτικά προϊόντα της Θεσσαλίας.

Φίλιππος Σαχινίδης

Οικονομολόγος – Πρώην Υπουργός Οικονομικών

Ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι οικονομολόγος με μακρά ακαδημαϊκή, επαγγελματική και πολιτική διαδρομή. Γεννήθηκε το 1963 στον Καναδά και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο (MA) από το Queens College του City University of New York και διδακτορικό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Έχει διδάξει Οικονομικά στο Manchester School of Management και έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ως Ειδικός Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, και ως Senior Economist στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Εξελέγη Βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ το 2007 και επανεκλέχθηκε το 2009, καθώς και στις διπλές εκλογές του 2012. Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομικών (2009–2011) και στη συνέχεια Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών.

Πέτρος Ευθυμίου

π. Υπουργός Παιδείας, Δημοσιογράφος

Γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάστηκε αρχικά ως εκπαιδευτικός και στη συνέχεια ως δημοσιογράφος όπου υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα», αρχισυντάκτης του περιοδικού «Αντί» και παρουσιαστής δημοσιογραφικής εκπομπής στη ΝΕΤ. Μετείχε στην Αντίσταση κατά της Χούντας (1967-1974). Το 1999 εξελέγη ευρωβουλευτής και έναν χρόνο μετά, το 2000, ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός παιδείας μέχρι το 2004. Στη συνέχεια εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2004, το 2007 και το 2009 εκλεγόμενος στην περιφέρεια της Β ́Αθήνας. Εξελέγη Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ο.Α.Σ.Ε., τον Ιούλιο του 2010.

Απόστολος Ταμβακάκης

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος – EOS Capital Partners

Ο Απόστολος Ταμβακάκης είναι ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της EOS Capital Partners Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε., διαχειρίστριας εταιρείας των private equity funds EOS Hellenic Renaissance Fund και EOS Hellenic Renaissance Fund II. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Οικονομετρία και τα Οικονομικά Μαθηματικά από πανεπιστήμιο του Καναδά. Έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και Ανεξάρτητος Μη Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς. Με σημαντική εμπειρία στον τραπεζικό και επιχειρηματικό τομέα, έχει διατελέσει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, ενώ ήταν υπεύθυνος για τη στρατηγική και την επιχειρηματική ανάπτυξη του Ομίλου Λάτση στη Γενεύη. Διετέλεσε επίσης Υποδιοικητής στην Εθνική Κτηματική Τράπεζα και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Έχει εργαστεί στην Mobil Oil Hellas, στην Τράπεζα Επενδύσεων και στην ABN-AMRO Bank ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διοικητικά συμβούλια και επιτροπές. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS, Ελληνικοί Χυμοί, καθώς και μέλος Δ.Σ. των EUROSEAS LTD, EURODRY LTD, ERGO Ασφαλιστική, ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε., EUROCATERING Α.Ε. και Σ. Μεντεκίδης Α.Ε.

Σπύρος Κίντζιος

Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Καθηγητής Βιοτεχνολογίας

Ο Σπύρος Κίντζιος είναι Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (ΑΓΣΑ) με βαθμό Άριστα και συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ. Έλαβε το διδακτορικό του από το Πολυτεχνείο του Μονάχου. Διαθέτει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στη Βιοτεχνολογία, με εξειδίκευση στην Κυτταρική Τεχνολογία, τη Βιοαισθητήρωση και την Κυτταρική Βιολογία. Έχει συγγράψει ή συν-συγγράψει περισσότερες από 150 ερευνητικές δημοσιεύσεις, 20 κεφάλαια σε διεθνή βιβλία και πλήθος παρουσιάσεων σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Ανήκει στο κορυφαίο 2% των ερευνητών παγκοσμίως στο αντικείμενό του. Είναι κάτοχος έξι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων της μεθόδου BERA και της τεχνολογίας MIME, οι οποίες έχουν διακριθεί διεθνώς. Έχει επιβλέψει 180 πτυχιακές, 17 μεταπτυχιακές και 13 διδακτορικές διατριβές. Έχει λάβει πολυάριθμα επιστημονικά βραβεία και είναι κριτής σε πάνω από 30 επιστημονικά περιοδικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα (Ε.Ε., NSF, Austria, New Zealand). Έχει συμμετάσχει σε 35 εθνικά και διεθνή ερευνητικά έργα. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος Δ.Σ. οργανισμών όπως το Hellenic Biotechnology Cluster (HBio), ο οργανισμός EMBIO (Κύπρος), ο τεχνοβλαστός CeBTec, η Ελληνική Κοινωνία Νανοτεχνολογικών Εφαρμογών (ΕΛΕΝΕΠΥ), η Ελληνική Γεωργική Ακαδημία (ΕΓΑ), η ΕΛΛΕΤ και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).

Χαράλαμπος Μπιλλίνης

Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Καθηγητής Κτηνιατρικής

Ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας. Αποφοίτησε το 1993 από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1998 έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στη «Μικροβιολογία και Λοιμώδη Νοσήματα» από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι κάτοχος της ευρωπαϊκής κτηνιατρικής ειδικότητας στη Ζωολογική Ιατρική, με υποειδικότητα στην Υγεία Πληθυσμών Άγριας Πανίδας (ECZM – Wildlife Population Health). Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει επιβλέψει έξι διδακτορικές διατριβές και έχει διατελέσει Επιστημονικά Υπεύθυνος σε περισσότερα από 30 ερευνητικά προγράμματα. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει 4 βιβλία, 9 κεφάλαια σε εγκυκλοπαίδειες, 222 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 129 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων. Συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας Health-Hub, με αντικείμενο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας μέσω τεχνητής νοημοσύνης (Digital Europe Programme 2021–2027), καθώς και στο Κέντρο Ικανοτήτων Pytheia, ένα από τα 11 εγκεκριμένα Competence Centers της Ελλάδας για την ψηφιοποίηση του τομέα της υγείας.

Antonio Jesús Zapata Sierra

Δρ. Γεωπόνος Μηχανικός, Τακτικός Καθηγητής Υδραυλικής Μηχανικής, Πανεπιστήμιο της Almeria

Ο Antonio Jesús Zapata Sierra είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλμερίας στον τομέα της Μηχανικής Υδραυλικής. Στα 34 χρόνια της ακαδημαϊκής του καριέρας έχει διδάξει στα πτυχία του Τεχνικού Μηχανικού Γεωπονίας και Γεωπόνων Μηχανικών πάντα στον τομέα της Υδρολογίας και Διαχείριση Υδατικών Πόρων ενώ έχει συνεργαστεί με το University for Seniors (Dissemination of Engineering στην Αλμερία). Έχει συμμετάσχει σε 16 ερευνητικά προγράμματα και 20 ερευνητικές συμβάσεις παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα σε 48 εξειδικευμένα συνέδρια και 40 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Έχει εκδώσει 15 βιβλία και έχει συμμετάσχει σε 4 διδακτικά έργα και 6 συνέδρια Διδακτικής καινοτομίας με 8 παρουσιάσεις για διαφορετικές πτυχές της διδασκαλίας στη Μηχανική. Τέλος, έχει αναλάβει για 8 χρόνια τη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή Σπουδών στο τμήμα Γεωπονίας και Αναπληρωτής Διευθυντής Υποδομών στο Πανεπιστήμιο της Αλμερίας, UAL, για 4 χρόνια.

Νικόλαος Κατσούλας

Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου
Θεσσαλίας

Ο Νικόλαος Κατσούλας είναι Γεωπόνος και Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με εξειδίκευση στις τεχνολογίες θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος και από το 2021 Editor του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Biosystems Engineering του εκδοτικού οίκου Elsevier. Κατέχει διδακτορικό στις Γεωπονικές Επιστήμες (2002), ενώ έχει ολοκληρώσει τις βασικές του σπουδές στη Γεωπονική το 1997. Παράλληλα, είναι Πρόεδρος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γεωργικών Μηχανικών, καθώς και εκπρόσωπος της Mediterranean Horticultural Center ΙΚΕ, τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που υποστηρίζει επενδύσεις στον τομέα των θερμοκηπίων. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στον σχεδιασμό θερμοκηπίων και των συστημάτων τους, στη διαχείριση και τον έλεγχο του περιβάλλοντος, στα υδροπονικά συστήματα, στους αυτοματισμούς, καθώς και στις εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στα συστήματα ελεγχόμενης παραγωγής. Έχει συμμετάσχει ως συντονιστής ή μέλος ερευνητικής ομάδας σε περισσότερα από 50 ερευνητικά προγράμματα και έχει στο ενεργητικό του πάνω από 300 δημοσιεύσεις, εκ των οποίων περισσότερες από 100 σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές.

Δήμητρα Φουντά

Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η Δρ. Δήμητρα Φουντά είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κάτοχος Μάστερ στη Φυσική Περιβάλλοντος και έχει Διδακτορικό Δίπλωμα στη μελέτη του Ατμοσφαιρικού Οριακού Στρώματος. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα τα τελευταία χρόνια εστιάζουν στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου, τη μελέτη του αστικού κλίματος, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους τομείς, την ανάλυση ιστορικών κλιματικών χρονοσειρών κ.ά. Έχει συμμετάσχει ως μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας σε πλήθος Ευρωπαϊκών και Εθνικών Ερευνητικών Προγραμμάτων καθώς και σε δράσεις Διάχυσης της επιστήμης. Είναι συγγραφέας σε περισσότερα από 120 άρθρα σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά και Πρακτικά Συνεδρίων, καθώς και κριτής και μέλος της συντακτικής ομάδας σε πλήθος επιστημονικών περιοδικών μεγάλου κύρους.

Δημήτρης Βλαχοστέργιος

Γεωπόνος, Διευθυντής Ερευνών ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Ο Δημήτριος Βλαχοστέργιος είναι γεωπόνος και Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ». Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο απέκτησε και το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα με ειδίκευση στη Γενετική και Βελτίωση των Φυτών. Από το 2008 εργάζεται ως ερευνητής στον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και από το 2021 κατέχει τη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη γενετική βελτίωση φυτών για αειφόρα συστήματα καλλιέργειας, στη μελέτη της σχέσης γενοτύπου-περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη καινοτόμων ποικιλιών και στην παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 150 εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, ενώ έχει εγγράψει πέντε ποικιλίες ψυχανθών στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών. Έχει μακρά εμπειρία σε ερευνητικά προγράμματα, συμμετέχοντας ως συντονιστής ή επιστημονικά υπεύθυνος. Σημαντική είναι η συμβολή του στο έργο «Γενετική Βελτίωση και Σποροπαραγωγή Κτηνοτροφικών Φυτών και Οσπρίων», μέσω του οποίου αναπτύσσονται ελληνικές ποικιλίες. Διδάσκει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημίων και έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Φυτών. Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών και της Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού του ΥπΑΑΤ.

Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου

Γενικός Διευθυντής – Αγροτική Τραπεζική, Πειραιώς

Ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου είναι Γενικός Διευθυντής στην Αγροτική Τραπεζική της Πειραιώς από το 2018, με εποπτεία σε τομείς όπως η Λιανική Αγροτική Τραπεζική, η Συμβολαιακή Γεωργία & Κτηνοτροφία, τα Κέντρα Αγροτικών Επιχειρήσεων & Οργανισμών πανελλαδικά, καθώς και το νέο Κέντρο Αριστείας & Αγροδιατροφής. Εργάζεται στην Τράπεζα Πειραιώς από το 2000, ενώ η επαγγελματική του πορεία ξεκίνησε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με επόμενους σταθμούς την ABN AMRO BANK και την PricewaterhouseCoopers. Γεννημένος στην Αθήνα το 1964, είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική Επιστήμη από το University of Southampton στη Μεγάλη Βρετανία. Με πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό τομέα και εξειδίκευση στην αγροδιατροφική χρηματοδότηση, έχει συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, μέσω στοχευμένων εργαλείων και καινοτόμων πρωτοβουλιών. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Αθανάσιος Μαύρος

Επικεφαλής Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων και Λιανεμπορίου Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ernst & Young

Ο Θάνος Μαύρος είναι Partner στην EY και Consumer & Health Leader για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι Οικονομολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (M.Sc.) στη Βιομηχανική Μηχανική από το Engineering School του New York University (ΗΠΑ), με εξειδίκευση σε θέματα στρατηγικής και βιομηχανικής οργάνωσης. Διαθέτει εμπειρία άνω των 36 ετών στον χώρο της στρατηγικής και της συμβουλευτικής διοίκησης, έχοντας ηγηθεί πολυεθνικών έργων μετασχηματισμού για μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Έχει δραστηριοποιηθεί σε δεκάδες αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως: Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Αρμενία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Λιθουανία, Ουκρανία και Τουρκία. Παράλληλα, έχει αναπτύξει σημαντική διεθνή εμπειρία, συμμετέχοντας σε αποστολές και έργα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Νιγηρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ντουμπάι. Το επαγγελματικό του αποτύπωμα περιλαμβάνει ηγετικές παρεμβάσεις στρατηγικού σχεδιασμού, οργανωτικής αναδιάρθρωσης, βελτιστοποίησης αλυσίδων αξίας και ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας σε ευρύ φάσμα τομέων, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιομηχανία τροφίμων, τον αγροδιατροφικό τομέα, την υγεία και το εμπόριο.

Έφη Λαζαρίδου

Διευθύνουσα Σύμβουλος & Εκτελεστικό Μέλος Γ.Σ., Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Η Έφη ηγείται του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά από την προγραμματική του εξαγγελία (2018) μέχρι σήμερα. Ο οργανισμός έχει υποστηρίξει 31.000+ επαγγελματίες και 120+ μικρές, οικογενειακές και νεοφυείς επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην ίδρυση νέων συνεργατικών σχημάτων και την ανάπτυξη πολυάριθμων αγροδιατροφικών προϊόντων. Έχει εδραιώσει εκτενές δίκτυο συνεργατών και υποστηρικτών, διατηρώντας στρατηγική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers, ΗΠΑ. Δημιουργεί αξία για την ελληνική οικονομία με πολλαπλασιαστή x5,35, στηρίζοντας τον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής και του τροφίμου ως καριέρα επιλογής για τους νέους. Με την ηγεσία της, ο οργανισμός λαμβάνει εθνική και διεθνή αναγνώριση: αναδείχθηκε σε ευρωπαϊκό Best Practice της DGAgri European Commission, δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού στην 86η ΔΕΘ, επιλέχθηκε στο 3Μ Impact Global, συμμετείχε με πρόσκληση της Ουγγρικής Κυβέρνησης στο ECOSOC Youth Forum 2023, Ηνωμένα Έθνη. Σήμερα, επεκτείνει τη δράση του στη Μεσόγειο εγκαινιάζοντας συνεργασία με την General Fisheries Commission of the Mediterranean, Food & Agriculture Organization των Ηνωμένων Εθνών. Αναγνωρίστηκε για το έργο της στην έκδοση «Ηγέτιδες» της Καθημερινής. Είναι μέλος Δ.Σ. του Smart AgroHub Competence Center, των Επιτροπών Αγροτεχνολογίας, Eλληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αγροτικής Οικονομίας, Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αγροτικής Εξέλιξης, International Chamber of Commerce Women, «Ελληνική Διατροφή 2.0», ΥΠΑΑΤ. Αρθρογραφεί σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, γυναικείας επιχειρηματικότητας και ενδυνάμωσης στον αγροδιατροφικό κλάδο. Το 2024 βραβεύτηκε ως Manager of the Year στην κατηγορία ΜΚΟ. Είναι έμπειρη επαγγελματίας στρατηγικής μάρκετινγκ με ιστορικό επιτυχούς ολοκλήρωσης σύνθετων διεθνών έργων και έργων εθνικής σημασίας στην Ελλάδα, όπως η Στρατηγική Μάρκετινγκ και Branding για την Ελλάδα ως Τουριστικό Προορισμό, το μεγαλύτερο έργο συμβουλευτικής στην επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα, και η Διεθνής Στρατηγική Μάρκετινγκ και Branding για το Ελληνικό Κρασί. Κατέχει Δίπλωμα Χημικού Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταπτυχιακούς τίτλους στην Πολιτιστική Διαχείριση (City University of London) και στο Marketing (Chartered Institute of Marketing of London). Είναι εκπαιδεύτρια ενηλίκων, πιστοποιημένη business coach, Associate του Chartered Institute of Marketing London, μέντορας σε προγράμματα επιχειρηματικότητας και εθελόντρια στο Make-A-Wish-Greece.

Χρήστος Γιαννακάκης

Αντιπρόεδρος ΕΘΕΑΣ – Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

Ο Χρήστος Γιαννακάκης είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών Επιστημών και διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τομέα των αγροτικών συνεταιρισμών, της μεταποίησης και της εξωστρέφειας του αγροδιατροφικού κλάδου. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ, της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς και Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας «Venus Growers». Παράλληλα, κατέχει τη θέση του Προέδρου στην εταιρεία «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.», που δραστηριοποιείται στην ενίσχυση της εξαγωγικής δυναμικής των ελληνικών συνεταιριστικών προϊόντων. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Κονσερβοποιίας Φρούτων ΑΛΜΜΕ Α.Ε. (1996–2012), καθώς και Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε σημαντικούς οργανισμούς του αγροδιατροφικού τομέα, όπως ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΓΕΠ. Έχει διατελέσει, επίσης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.), Μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Η πορεία του χαρακτηρίζεται από σταθερή προσήλωση στην ενίσχυση της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και στη συστηματική προσπάθεια στήριξης των συνεταιριστικών δομών μέσα από καινοτόμες συνεργασίες και εξαγωγικές πρωτοβουλίες.

Βαγγέλης Ζαχαρής

Business to Business Director Protergia

O Ευάγγελος Ζαχαρής είναι Business to Business Director στην Protergia, με ευθύνη τη διαμόρφωση και υλοποίηση εμπορικών και λειτουργικών στρατηγικών στον τομέα της ενέργειας. Ο Ευάγγελος διαθέτει πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό και την εμπορευματοποίηση ενεργειακών λύσεων, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν τη χρήση της ενέργειας, να μειώσουν το κόστος και ανθρακικό τους αποτύπωμα και να ξεκλειδώσουν νέες ροές αξίας αξιοποιώντας τεχνολογία, καινοτομία και εξειδικευμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Είναι κάτοχος ΒSc in Physics από το Πανεπιστήμιο Πατρών, MSc in Energy από το Heriot-Watt University και PhD in Electrical Engineering από το Aston University.

Κωτούλας Βασίλης

Προϊστάμενος Προγράμματος Συμβολαιακής γεωργίας κριθαριού βυνοποίησης, Αθηναϊκή Ζυθοποιεία

Ο Δρ. Βασίλης Κωτούλας είναι Προϊστάμενος του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας κριθαριού βυνοποίησης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Έλαβε το πτυχίο του στην Επιστήμη της Φυτικής Παραγωγής από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2002 και το μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2005 και το 2011 αντίστοιχα. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα, συνεργαζόμενος, τόσο με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (2005-2013), όσο και με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (2011-2012). Από το 2010 έως το 2013 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.  Συμμετέχει σε πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.

Καλφούντζος Παναγιώτης

Πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη

Ο Παναγιώτης Καλφούντζος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1984, είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επαγγελματίας παραγωγός. Απασχολείται από μικρή ηλικία στην οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση τρίτης γενιάς, καλλιεργώντας δυναμικά προϊόντα και εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας. Το 2013, όντας ένα από τα βασικά ιδρυτικά μέλη του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», αναλαμβάνει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ιδιότητα που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια αγροτικής επιχειρηματικότητας, αγροτικού marketing, διοίκησης και ανάπτυξης αγροτικών συνεταιρισμών, ενώ διαθέτει εμπειρία στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων υπηρεσιών οργάνωσης αγροτικών επιχειρήσεων. Με την ιδιότητα του Προέδρου, συμμετέχει ως εισηγητής σε διάφορα συνέδρια με αντικείμενο την ελληνική γεωργία, δίνοντας έμφαση στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βγει από την κρίση μέσω της ανάπτυξης συνεργειών και διαφόρων μορφών συλλογικότητας.

Νίκος Γούσιος

Αντιπρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ»

Ο Νίκος Γούσιος γεννήθηκε στη Λάρισα τον Δεκέμβριο του 1989 και μεγάλωσε στο Ευύδριο Φαρσάλων. Αποφοίτησε από το Λύκειο της περιοχής και στη συνέχεια σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου. Παρότι η πρώτη του ακαδημαϊκή κατεύθυνση ήταν καλλιτεχνική, αποφάσισε να επιστρέψει στη γη και στην οικογενειακή γεωργική δραστηριότητα, ακολουθώντας τη συμβουλή του πατέρα του –γεωγράφου-χωροτάκτη και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας– ο οποίος τον ενθάρρυνε να εξελίξει την τοπική γεωργική παραγωγή. Από το 2014 είναι επαγγελματίας αγρότης, με καλλιέργειες που περιλαμβάνουν σιτηρά, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα και άλλα προϊόντα της θεσσαλικής γης. Το 2017 συμμετείχε στη σύσταση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ», στον οποίο μέχρι σήμερα κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου. Η δράση του επικεντρώνεται στη βιώσιμη γεωργία, τη συνεργατική ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής αγροτικής ταυτότητας, με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη νεότερη γενιά παραγωγών.

Βαγγέλης Κρανιώτης

Πρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής & Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Μελιβοίας «Η
Αθανάτη»

Ο Βαγγέλης Κρανιώτης γεννήθηκε το 1971 στη Μελιβοία και προέρχεται από οικογένεια με μακρά αγροτική παράδοση και κύριες καλλιέργειες το κάστανο, το ροδάκινο, το κεράσι κα.. Από το 2015 είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής & Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Μελιβοίας «Η Αθανάτη». Ο Συνεταιρισμός αριθμεί σήμερα 48 ενεργά μέλη και διαχειρίζεται 1.900 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, σε μία αμιγώς ορεινή και απαιτητική περιοχή. Οι παραγωγοί εφαρμόζουν σύγχρονα Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με βάση διεθνή πρωτόκολλα πιστοποίησης, όπως το GLOBALG.A.P. και το AGRO 2. Βασικός στόχος είναι η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας με ενιαία πρότυπα καλλιέργειας, συγκομιδής, τυποποίησης και συσκευασίας. Ο Συνεταιρισμός Μελιβοίας πρωτοπορεί τόσο στον τομέα της ποιότητας όσο και στην καινοτομία, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό δίκτυο EUROCASTANEA. Μεταξύ των καινοτόμων προϊόντων που έχει αναπτύξει περιλαμβάνονται η μπίρα από κάστανο «LOCHES» καθώς και σειρά προϊόντων χωρίς γλουτένη με βάση το κάστανο, τα οποία ενισχύουν την προστιθέμενη αξία της τοπικής παραγωγής.

Ευδοκία Κρυσταλλίδου

Επικεφαλής Κόμβου Καινοτομίας & Στρατηγικής – Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC)

Η Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου είναι Επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας και Στρατηγικής του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC). Παράλληλα, είναι Project Coordinator στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Καινοτομίας και Συνοχής (Fifty-Fifty), ιδρυτικό μέλος του Κόμβου Κοινωνικής Καινοτομίας EXAGON και ανεξάρτητη επιθεωρήτρια στον γερμανικό οργανισμό πιστοποίησης Naturland. Κατέχει διδακτορικό στη διατροφή των ζώων και μεταπτυχιακό τίτλο MSc στην επιστήμη των ζώων γαλακτοπαραγωγής από το Πανεπιστήμιο του Reading (UK), με υποτροφία του ΙΚΥ. Είναι επίσης απόφοιτος του προγράμματος παιδαγωγικής κατάρτισης της ΑΣΠΑΙΤΕ (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.), πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και αναγνωρισμένη γεωργική σύμβουλος από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Διετέλεσε Διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με ευθύνη για τη λειτουργία των Αγροδιατροφικών Κέντρων Επιχειρηματικότητας σε Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα, καθώς και για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα. Έχει διδάξει σε ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Λάρισας, στο Perrotis College και στα ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ενώ έχει εργαστεί και ως σύμβουλος στις Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ). Η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ επιστημονικής κοινότητας, επιχειρήσεων και κοινωνίας αποτελεί βασικό άξονα του έργου της. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη διατροφή των αγροτικών ζώων, την ποιότητα των ζωικών προϊόντων και τις επιδράσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.

Χρήστος Δ. Κατσάνος

Brand Strategist – Σύμβουλος Ολικής Διαχείρισης Θερμοκηπίου & Φάρμας

Ο Χρήστος Δ. Κατσάνος είναι βραβευμένος Brand Strategist και Σύμβουλος Ολικής Διαχείρισης Θερμοκηπίου και Φάρμας. Με σπουδές στη Γεωπονική Επιστήμη, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τις Διαπραγματεύσεις, έχει διαμορφώσει την ταυτότητα και την εμπορική στρατηγική πλήθους καινοτόμων προϊόντων. Μέσω της TROPOS Branding και της DKG Consulting, έχει αναλάβει τη διαχείριση του branding office εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως: Domaine Porto Carras, Grodan, TÜV NORD Agrisystems, COMPO EXPERT Group, ICL GS Balkans, ADAMA Ελλάς, Biosolids, και άλλους. Έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες θερμοκηπιακές μονάδες φρέσκων τροφίμων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων: Agritex Energy, Wonderplant, Θερμοκήπια Δράμας, Θερμοκήπια Ξάνθης, Κήποι Καρδίτσας. Στον τομέα της βιωσιμότητας, λειτουργεί ως Ambassador των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και ασχολείται επαγγελματικά με το ESG Reporting σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι Visiting Executive στο ALBA Graduate Business School, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τη Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ενώ συμμετέχει ενεργά στο Orange Grove Incubator της Ολλανδικής Πρεσβείας ως startup mentor και δημιουργός του Agrifood Masterclass. Είναι Editor in Chief των portals Hydroponic.gr, Green Swans και Tropos Wine Times, δημιουργός του podcast Deep Dive Interviews και μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης στα βραβεία «Αγρότης της Χρονιάς». Ιδρυτικό μέλος του ROUT Foundation για την περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά του Εθνικού Πάρκου Ροδόπης.

Μάγια Τσόκλη

Δημοσιογράφος, Σύμβουλος τουρισμού Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Μάγια Τσόκλη είναι δημοσιογράφος, παραγωγός ντοκιμαντέρ και σύμβουλος τουρισμού. Σπούδασε κοινωνιολογία στη Γαλλία και εργάστηκε στον χώρο της μόδας πριν στραφεί στη δημοσιογραφία. Έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τις ταξιδιωτικές εκπομπές της στη δημόσια τηλεόραση, όπως το «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα», «Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη» και τελευταία «Στους Δρόμους των Ελλήνων» οι οποίες την οδήγησαν σε περισσότερες από 80 χώρες και απέσπασαν πολλαπλά βραβεία. Από το 2005 έως το 2010 διετέλεσε αρχισυντάκτρια του ταξιδιωτικού περιοδικού Passport της Καθημερινής. Το 2009 εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 2012. Σήμερα, ως ειδική σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής, προωθώντας θεματικές διαδρομές και ενισχύοντας την εξωστρέφεια της. Παράλληλα, σχεδιάζει ταξίδια για το TravelsByTravelers, είναι δημιουργός του free press περιοδικού ΤΑΜΑ, είναι υπεύθυνη του Θεάτρου στον Κουμάρο και περήφανη συνιδρύτρια της βραβευμένης μπύρας ΝΗΣΟΣ που παράγεται στην Τήνο.

Τασούλα Κουφοπούλου

Chef, εστιατόριο «Απόμερο»

Η Τασούλα Κουφοπούλου γεννήθηκε στα Γεφύρια της Καρδίτσας και μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια, μέσα στη φύση και τους καρπούς της γης. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρδίτσας και εργάστηκε για ένα διάστημα ως δημόσιος υπάλληλος. Μετά τη δημιουργία της οικογένειάς της, αφιερώθηκε στην ανατροφή των παιδιών της, διατηρώντας ωστόσο πάντα ενεργό ενδιαφέρον για τη γαστρονομία και την εστίαση. Το 1995, με τη στήριξη του συζύγου της –ο οποίος εργαζόταν ως κρεοπώλης– ίδρυσε το εστιατόριο «Απόμερο» σε μια μικρή γωνιά της Καρδίτσας, με λίγα τραπέζια και φιλοσοφία βασισμένη στην εντοπιότητα, την εποχικότητα και τις εκλεκτές πρώτες ύλες. Το μενού διαμορφωνόταν ανάλογα με το τι προσέφερε η φύση και η καθημερινότητα, χωρίς περιττές επιτήδευσεις, με σεβασμό στη γεύση και στην αυθεντικότητα. Τριάντα χρόνια μετά, το «Απόμερο» παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς της τοπικής γαστρονομίας. Τη σκυτάλη έχει αναλάβει η κόρη της, Στεφανία, απόφοιτη του Μαθηματικού, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τεχνολογία Τροφίμων και επιπλέον σπουδές Οινολογίας. Η Στεφανία είναι πλέον η chef του εστιατορίου, ενώ η Τασούλα συνεχίζει να συμμετέχει υποστηρικτικά, διατηρώντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και το οικογενειακό αποτύπωμα του χώρου.

Δημήτρης Δημητριάδης

Chef

Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι καταξιωμένος chef με πολυετή εμπειρία στον χώρο της δημιουργικής ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Έχει διατελέσει επικεφαλής σε ορισμένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια της χώρας με αστέρια Michelin, «Χρυσούς Σκούφους» και βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, όπως τα: ΦITA, Artisanal, Hytra, Galazia Hytra και Cibus. Επίσης, έχει συνεργαστεί με διεθνή ξενοδοχεία και resorts όπως το Astir Vouliagmeni, το W Costa Navarino και το Sani Resort και έχει πραγματοποιήσει stages σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας στο εξωτερικό, όπως το NOMA στην Κοπεγχάγη και το Jacques Chibois στη Γαλλία. Παράλληλα με τη μαγειρική του δραστηριότητα, διδάσκει σε ιδιωτικές σχολές γαστρονομίας (ΙΕΚ Praxis, Palmier), ενώ έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και φιλανθρωπικές δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με βαθιά γνώση των τεχνικών, αγάπη για τις τοπικές πρώτες ύλες και δημιουργική προσέγγιση στην παράδοση, ο Δημήτρης Δημητριάδης εκπροσωπεί τη νέα γενιά Ελλήνων σεφ που τολμούν, εξελίσσονται και αναδεικνύουν τη γαστρονομία ως πολιτιστικό εργαλείο.

Γιάννης Μπαζάκης

Κτηνοτρόφος – Επιχειρηματίας, Φάρμα Κονάκι Φασούλα

Ο Γιάννης Μπαζάκης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1984. Σπούδασε Χρηματοοικονομικές Εφαρμογές στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και παρακολούθησε πρόγραμμα ERASMUS στη Γαλλία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε τη διοίκηση της οικογενειακής κτηνοτροφικής μονάδας «Φάρμα Κονάκι Φασούλα», που στο παρελθόν αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα τσελιγκάτα της περιοχής και το τελευταίο της Λάρισας, δίνοντας νέα επιχειρηματική κατεύθυνση σε μια ιστορική φάρμα με βαθιές ρίζες στην τοπική παράδοση. Υπό την ευθύνη του Γιάννη Μπαζάκη, η φάρμα εξελίχθηκε σε σύγχρονη επιχειρηματική μονάδα, με επώνυμο χαρακτήρα και ισχυρή παρουσία στον γαστρονομικό τομέα. Τα προϊόντα προσφέρονται πλέον σε κορυφαία εστιατόρια και εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, κερδίζοντας την προτίμηση διακεκριμένων chefs και εντάσσονται σε βραβευμένους καταλόγους fine dining. Η «Φάρμα Κονάκι Φασούλα» έχει επενδυτική συμμετοχή 35% στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Καλαρρύτικο πρόβατο», προσφέροντας τεχνογνωσία, χρηματοδοτικά εργαλεία και σταθερή συνεργασία στους παραγωγούς.

10:30

Έναρξη – Χαιρετισμοί

Νανά Δαρειώτη, Διευθύντρια Σύνταξης, Περιοδικό CANTINA

10:35

Το όραμα μιας εθνικής αγροδιατροφικής στρατηγικής

Κωνσταντίνος Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Απόστολος Ταμβακάκης, Πρόεδρος, EOS Capital Partners Fund
Φίλιππος Σαχινίδης, π.Υπουργός Οικονομικών, Οικονομολόγος
Σπύρος Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής: Μπάμπης Κούτρας, Διευθυντής Πρώτο ΘΕΜΑ

11:15

Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή

Δήμητρα Φούντα, Διευθύντρια Ερευνών,
Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης,
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

11:25

Θερμοκήπια: Κλιματική αλλαγή και αειφόρος παραγωγή

Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής - Αγροτική Τραπεζική, Πειραιώς
Χρήστος Κατσάνος, Greenhouse & Farm Management Consultant, DKG Group
Νίκος Κατσούλας, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών
και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Βαγγέλης Ζαχαρής, Business to Business Director, Protergia

Συντονιστής: Γιώργος Ευγενίδης, Δημοσιογράφος Πρώτο ΘΕΜΑ

12:00

Διαχείριση Υδάτων στις αγροτικές καλλιέργειες θερμοκηπίων

Antonio Jesus Zapata Sierra, Δρ. Γεωπόνος Μηχανικός,
Τακτικός Καθηγητής Υδραυλικής Μηχανικής, Πανεπιστήμιο της Almeria

12:15

Γαστρονομία: Η εντοπιότητα στο τραπέζι

Τασούλα Κουφοπούλου, Ιδιοκτήτρια εστιατορίου «Απόμερο»
Δημήτρης Δημητριάδης, Executive Chef, Head Chef εστιατορίου «ΦΙΤΑ»
Μάγια Τσόκλη, Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρεια Θεσσαλίας

Συντονιστής: Γιάννα Μπαλαφούτη, Δημοσιογράφος Cantina

12:40

Διάλειμμα (30')

13:10

Επιχειρηματικοί Συνεταιρισμοί – Η μόνη προοπτική

Πέτρος Ευθυμίου, Δημοσιογράφος,
π. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

13:15

Η Θεσσαλία ως πρότυπο ανθεκτικής γεωργίας

Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Δημήτρης Βλαχοστέργιος, Γεωπόνος, Διευθυντής Ερευνών ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
Παναγιώτης Καλφούτζος, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη»
Νίκος Γούσιος, Αντιπρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ»

Συντονιστής: Πέτρος Ευθυμίου

13:55

Κτηνοτροφία: Προκλήσεις, καινοτομίες και φυλές

Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Χαράλαμπος Μπιλλίνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου, Επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας
και Στρατηγικής - Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής

Συντονιστής: Γεωργία Σαδανά, Δημοσιογράφος Πρώτο Θέμα

14:25

Αρχέγονη Φυλή: Το Καλαρρύτικο Πρόβατο

Ιωάννης Μπαζάκης, Παραγωγός «Φάρμα Κονάκι Φασούλα»

14:35

Έξυπνη Σπορά: Η γεωργία του μέλλοντος ξεκινά από τη Θεσσαλία

Βασίλης Κωτούλας, Προϊστάμενος Προγράμματος
Συμβολαιακής γεωργίας κριθαριού βυνοποίησης, Αθηναϊκή Ζυθοποιία

14.45

Ο νέος παραγωγικός χάρτης της Ελλάδας

Αθανάσιος Μαύρος, Επικεφαλής Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων
και Λιανεμπορίου Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ernst & Young
Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος, ΕΘΕΑΣ – Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών
Βαγγέλης Κρανιώτης, Πρόεδρος Αγρ. Συνεταιρισμού Μελιβοίας «Η Αθανάτη»

Συντονιστής: Στέλιος Μορφίδης, Δημοσιογράφος Πρώτο Θέμα

15:25

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας

Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας
Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας,
Πρόεδρος Enterprise Greece

15:40

Λήξη Συνεδρίου